Portal infoKostrzyn.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal infokostrzyn.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Faworki, czyli chrust - .:InfoKostrzyn.pl->gminny portal informacyjny:. Kostrzyn w z@sięgu ręki
  Brzeźno | Czerlejno | Glinka | Gułtowy | Iwno | Jagodno | Kostrzyn | Sanniki | Siedlec | Siekierki | Skałowo | Sokolniki | Trzek | Węgierskie | Wiktorowo | pozostałe | dookoła
Faworki, czyli chrust
03-03-2019 23:27   Janusz Ludwiczak
We wtorek przypadną ostatki, zwane również podkoziołkiem. W kolejnym odcinku naszego cyklu "Kącik kulinarny" przedstawiamy przepis na faworki, zwane też chruścikami lub chrustem, który przesłała Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne przygody".

W czwartek najczęstszym daniem spożywanym przez Polaków był pączek, a już we wtorek przypadają ostatki, zwane podkoziołek. Tym razem podajemy przepis na faworki, znane też jako chruściciki.

FAWORKI / chruściki (chrust)

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej (typ 405 lub 450);
• 4 żółtka;
• łyżka spirytusu lub octu;
• łyżeczka cukru pudru (do ciasta);
• pół łyżeczki soli;
• 5 łyżek kwaśnej śmietany;
• olej do smażenia;
• cukier puder do posypania chrustu.

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieć wszystko na jednolitą masę i wyjmij na stolnicę. Zagniataj i „zbijaj” ciasto wałkiem.

„Zbijanie” polega na energicznym rozbijaniu ciasta wałkiem, ponowne zagniatanie i znowu rozbijanie. Ma to zapewnić, że ciasto będzie odpowiednio sprężyste, a po usmażeniu chrupiące. Gdy ciasto uznasz za odpowiednio jednolite i sprężyste bardzo cienko je rozwałkuj (najlepiej podziel na mniejsze części i wałkuj mniejsze porcje). Ważne by nie posypywać blatu i ciasta zbyt dużą ilością mąki.

Po rozwałkowaniu ciasto pokrój najpierw na paski szerokości 4-5 cm, następnie podziel na prostokąty lub równoległoboki długości ok. 10 cm. Każdy kawałek natnij pośrodku i przez to nacięcie przeciągnij jeden koniec.

Chrust smaż na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor. Z patelni wyciągaj łyżką cedzakową i odsącz ciastka na ręczniku papierowym. Gotowe „chruściki” posyp cukrem pudrem.

Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@infokostrzyn.pl.


Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
16

sie

Komisariat Policji Kostrzyn, ul. Półwiejska 1
Znakowanie rowerów
w godz. 15:00-18:00

19

sie

21:00
Siedleczek
II bieg do nocy - Biegowe Grand Prix Gminy Kostrzyn

20

sie

13:00
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Przegląd Piosenki Biesiadnej "Co nam w duszy gra"

16:00
KOSTRZYN, stadion ul. Sportowa 12
1922 Lechia Kostrzyn - Concordia Murowana Goślina

22

sie

21:00
KOSTRZYN, Park Miejski, ul.Warszawska/Dworcowa/Ogrodowa
"Ciemność dnia, światła nocy" - spotkanie popularnonaukowe z Karolem Wójcickim, popularyzatorem astronomii i dziennikarzem naukowym

[ wszystkie ]

Sonda
Gdzie w tym roku spędzisz wakacje/urlop?

nad morzem

nad jeziorem

w górach

za granicą

w innym dużym mieście

nigdzie nie wyjadę – za drogo

w pracy - nie mam urlopu


Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: