
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1860 roku. Na początku listopada poznańscy cukiernicy wypiekają nawet 600 ton rogali. Można przygotować je samemu. Wystarczy kilogram mąki, 20 g drożdży, 6-8 jaj, cukier, sól, masło, miód, pół kilograma białego maku, migdały i orzechy. Potrzebne są również chęci do pracy.
Najtrudniej jest się przełamać i spróbować po raz pierwszy. Wbrew pozorom przygotowanie rogali nie jest takie trudne. Są różne przepisy, można znaleźć je także w internecie. Rogale świętomarcińskie przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego, do którego sporządzania potrzebne mąka, mleko, drożdże, jajka, masło, odrobinka cukru i sól. Do nadzienia potrzebny jest biały mak, który trzeba zmielić, zagotować i sparzyć. Dodajemy miód, migdały, rodzynki, biszkopty pokruszone na okruszki, masło i jajka. Nie jest to takie trudne. Najgorzej jest dostać biały mak, ale z pewnością dostępny będzie na Rynku Łazarskim – przekonuje Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".
Składniki:
Ciasto półfrancuskie:
• 1 kg przesianej mąki,
• 400 ml ciepłego mleka,
• 20 g świeżych drożdży,
• 2 jajka + 1 żółtko,
• 120 g cukru,
• cukier waniliowy,
• pół łyżeczki soli,
• 120 g masła,
• dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania.
Nadzienie z białego maku:
• 500 g białego maku,
• 250 g cukru,
• 250 g miodu,
• 100 g migdałów,
• 85 g rodzynek,
• 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
• 300 g biszkoptów, pokruszonych na okruszki,
• 85 g masła,
• 4-5 jaj.
Lukier:
• 200 g cukru pudru,
• kilka łyżek gorącej wody,
• 100 g zblanszowanych, posiekanych migdałów do posypania rogali.
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mak wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając najmniejszych oczek.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, obrać ze skóry i zmielić. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić na 15 minut, odsączyć, drobno posiekać.
W garnku stopić masło, dodać miód i cukier, gotować aż całkowicie się rozpuści. Dodać rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypać zmielony mak i smażyć, często mieszając przez ok. 5-10 minut. Masę makową wystudzić, dodać okruchy biszkoptowe i kolejno jaja. Masę cały czas ucierać, kolejne jajka dodawać, kiedy poprzednie zostanie wmieszane. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Jeśli masa robi się rzadka nie dodawać kolejnego jajka.
Ciasto:
300 gram masła mocno schłodzić w zamrażarce. Pozostałe składniki na ciasto powinno być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące). Przygotować rozczyn: w misce rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło stopić na małym ogniu. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać, wsypać do dużej miski, dodać rozczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatać ciasto, pod koniec partiami dodawać roztopione masło (każdą kolejną porcję, kiedy pierwsza zostanie dobrze wchłonięta). Ciasto wyłożyć na stolnicę i zgnieść, powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (trwa to ok. 30-45 minut).
Zmrożone masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odstawić do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe ubić pięścią (aby je odgazować), zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Zimne masło wyłożyć na 2/3prostokąta (1/3 ma zostać pusta), pozostawić na 1 cm margines. Ciasto złożyć do środka na 3, zaczynając do "pustej", nie przykrytej masłem części, następnie złożyć do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób powstaną 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Docisnąć i skleić boki, rozwałkować ponownie na kształt prostokąta. Jeszcze raz złożyć do środka na 3 (jak poprzednio) po czym ciasto włożyć do lodówki na 30-45 minut.
Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto.
Gotowe rogale piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@infokostrzyn.pl.
Fot: Janusz Ludwiczak
ZOBACZ TAKŻE: Od 32 do 40 złotych za kilogram – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni
Komentarze (0)
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· Wóz strażacki z Kostrzyna zostanie przekazany druhom z Ukrainy
(28-06-2022 13:03)
· 66 lat temu…
(28-06-2022 12:16)
· Policjanci porozmawiają o bezpieczeństwie mieszkańców
(28-06-2022 11:53)
· Wróblewo: Spłonęły 4ha zboża
(28-06-2022 11:36)
· IMGW ostrzega przed burzami i wiatrem w porywach do 70 km/h
(27-06-2022 23:09)
· Kostrzyn: 6-miesięczne dziecko zginęło w wypadku
(11-03-2022 13:37)
· Węgierskie: Ciężarówka przewożąca autobus wypadła z drogi. Kierowca trafił do szpitala
(01-02-2022 15:54)
· 10 jednostek straży pożarnej gasiło ogromny pożar domu jednorodzinnego w Promnie {►FILM}
(13-02-2022 01:17)
· Kostrzyn: Kobieta została ranna w zderzeniu dwóch samochodów – "wymuszenie pierwszeństwa"
(11-01-2022 11:47)
· Tragedia w Kostrzynie. Śmieciarka potrąciła pracownika
(18-03-2022 00:15)
Niezapominajka |
lip
SIEKIERKI, Skwer im. Powstańców Wielkopolskich
Festyn "Powitanie lata"
od godz. 17:00
lip
10:00
KOSTRZYN, Park Miejski, ul.Warszawska/Dworcowa/Ogrodowa
II Kostrzyński Bieg Kolorów dla dzieci
lip
Gułtowy
Gułtowskie Potyczki Poetów
lip
10:00
SIEKIERKI - boisko, ul. Szkolna
Bieg kolorów
lip
IWNO, Stara Cegielnia
Dziki bieg w polu - Biegowe Grand Prix Gminy Kostrzyn
Sonda |
Komentarze |
najnowsze | najwięcej |
· To teraz czas na nowy wóz w zamian za wysłużoną Tatrę
(28-06-2022 13:44)
· Pozdrawiam pana dzielnicowego Damiana. Ciasteczko
(28-06-2022 13:17)
· To do miasta zgłoś petycję. Policja nie stawia stacjonarnych radarów. Te co ...
(28-06-2022 13:05)
· Niech postawią radar na ul.warszawskiej bo tam jeżdżą bez ograniczeń przez ...
(28-06-2022 11:58)
· Niedługo skończy się 500+, nie będzie 13 i 14 emerytury bo będziecie na ...
(28-06-2022 01:01)
· W Kostrzynie i Siekierkach otwarto żłobki (35)
· Premier Morawiecki zawita do Kostrzyna (34)
· Premier Morawiecki w Kostrzynie: "Pandemię mamy wciąż przed sobą" {►FILMY} (17)
· Na cmentarzu w Iwnie wybrukowano alejkę. Proboszcz: "To jest sprawa ... (16)
· Kostrzyn będzie miał Straż Miejską – zajmie się nielegalnym parkowaniem ... (14)
Ogłoszenia |
· Przyjmę do pracy w ochronie w Środzie Wlkp. Mile widziane ...
(13-06-2022 12:15)
· Sprzedam Citroen C3 2012r. Salon polska pierwszy właściciel. ...
(05-06-2022 22:04)
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(28-08-2018 21:46)
Zapisz się na listę mailingową: