
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1860 roku. Na początku listopada poznańscy cukiernicy wypiekają nawet 600 ton rogali. Można przygotować je samemu. Wystarczy kilogram mąki, 20 g drożdży, 6-8 jaj, cukier, sól, masło, miód, pół kilograma białego maku, migdały i orzechy. Potrzebne są również chęci do pracy.
Najtrudniej jest się przełamać i spróbować po raz pierwszy. Wbrew pozorom przygotowanie rogali nie jest takie trudne. Są różne przepisy, można znaleźć je także w internecie. Rogale świętomarcińskie przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego, do którego sporządzania potrzebne mąka, mleko, drożdże, jajka, masło, odrobinka cukru i sól. Do nadzienia potrzebny jest biały mak, który trzeba zmielić, zagotować i sparzyć. Dodajemy miód, migdały, rodzynki, biszkopty pokruszone na okruszki, masło i jajka. Nie jest to takie trudne. Najgorzej jest dostać biały mak, ale z pewnością dostępny będzie na Rynku Łazarskim – przekonuje Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".
Składniki:
Ciasto półfrancuskie:
• 1 kg przesianej mąki,
• 400 ml ciepłego mleka,
• 20 g świeżych drożdży,
• 2 jajka + 1 żółtko,
• 120 g cukru,
• cukier waniliowy,
• pół łyżeczki soli,
• 120 g masła,
• dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania.
Nadzienie z białego maku:
• 500 g białego maku,
• 250 g cukru,
• 250 g miodu,
• 100 g migdałów,
• 85 g rodzynek,
• 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
• 300 g biszkoptów, pokruszonych na okruszki,
• 85 g masła,
• 4-5 jaj.
Lukier:
• 200 g cukru pudru,
• kilka łyżek gorącej wody,
• 100 g zblanszowanych, posiekanych migdałów do posypania rogali.
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mak wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając najmniejszych oczek.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, obrać ze skóry i zmielić. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić na 15 minut, odsączyć, drobno posiekać.
W garnku stopić masło, dodać miód i cukier, gotować aż całkowicie się rozpuści. Dodać rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypać zmielony mak i smażyć, często mieszając przez ok. 5-10 minut. Masę makową wystudzić, dodać okruchy biszkoptowe i kolejno jaja. Masę cały czas ucierać, kolejne jajka dodawać, kiedy poprzednie zostanie wmieszane. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Jeśli masa robi się rzadka nie dodawać kolejnego jajka.
Ciasto:
300 gram masła mocno schłodzić w zamrażarce. Pozostałe składniki na ciasto powinno być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące). Przygotować rozczyn: w misce rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło stopić na małym ogniu. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać, wsypać do dużej miski, dodać rozczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatać ciasto, pod koniec partiami dodawać roztopione masło (każdą kolejną porcję, kiedy pierwsza zostanie dobrze wchłonięta). Ciasto wyłożyć na stolnicę i zgnieść, powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (trwa to ok. 30-45 minut).
Zmrożone masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odstawić do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe ubić pięścią (aby je odgazować), zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Zimne masło wyłożyć na 2/3prostokąta (1/3 ma zostać pusta), pozostawić na 1 cm margines. Ciasto złożyć do środka na 3, zaczynając do "pustej", nie przykrytej masłem części, następnie złożyć do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób powstaną 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Docisnąć i skleić boki, rozwałkować ponownie na kształt prostokąta. Jeszcze raz złożyć do środka na 3 (jak poprzednio) po czym ciasto włożyć do lodówki na 30-45 minut.
Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto.
Gotowe rogale piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@infokostrzyn.pl.
Fot: Janusz Ludwiczak
ZOBACZ TAKŻE: Od 32 do 40 złotych za kilogram – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni
| Aktualności |
| najnowsze | najpopularniejsze |
· Od 54 do nawet 78 złotych za kilogram – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni
(10-11-2025 23:49)
· Informator na długi weekend i 11 listopada
(10-11-2025 01:13)
· Za 700 tys. zł gmina kupiła działkę w centrum Kostrzyna – powstanie na niej parking
(06-11-2025 05:11)
· Kradzieże, oszustwa i pijani za kółkiem – KRONIKA KRYMINALNA
(05-11-2025 06:30)
· W Siedlcu, Trzeku, Rujscy, Wiktorowie i Skałowie nie będzie prądu
(05-11-2025 00:27)
· BMW wjechało w drzewo – 4 osoby zostały ranne
(01-10-2024 18:41)
· Były proboszcz parafii bł. Jolanty skazany za molestowanie dziecka uciekł przed więzieniem
(11-03-2025 10:06)
· Były proboszcz parafii bł. Jolanty prawomocnie skazany za molestowanie nieletniego!
(20-01-2025 13:32)
· W Kostrzynie pływalnia wraz z kręgielnią, centrum squasha i sportów walki
(10-01-2025 09:22)
· Tragiczny wypadek niedaleko Kleszczewa
(04-08-2025 00:49)
| Niezapominajka |
lis
20:00
KOSTRZYN, Parafia Błog.Jolanty, ul. Prymasa Wyszyńskiego 14a
10.W ramach obchodów Święta Niepodległości Chór Cantores Assumptae zaprasza na wieczornicę patriotyczną w kościele bł. Jolanty w sobotę 15.11.2025 o godz. 20:00. Szczegóły na plakacie. Chór również sz
lis
Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury "Kostrzynianka" ul. Poznańska 33, Kostrzyn
Akcja honorowego poboru krwi
w godz. 8:30-13:30
lis
19:00
SIEKIERKI, Kościół św. Jadwigi, ul. Kórnicka 1
Koncert pieśni patriotycznych
- wystąpią: Schola Iskierki, dzieci z przedszkola Pozytywka, Koło Gospodyń Wiejskich, Borys Inczewski i Tymoteusz Hossa
lis
13:30
KOSTRZYN, stadion ul. Sportowa 12
1922 Lechia Kostrzyn - Warta II Poznań
- ostatni mecz rundy jesiennej
| Sonda |
| Ogłoszenia |
· ???? SZUKAMY STOLARZA! | Dominowo
Firma Meble Grześkowiak ...
(20-10-2025 12:07)
· Szukam w Kostrzynie lokalu pod działalność na wynajem ( 15-30 m2 z ...
(28-09-2025 16:48)
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(27-08-2018 00:00)
Zapisz się na listę mailingową:






